پیاز ها

گیاهان پیاز دار، دارای اندام های زیر زمینی می باشد. که از این اندام ها برای ذخیره کربوهیدرات و تکثیر استفاده می شود. این اندام ها به صورت سوخ(پیاز)، پداژه ،ژوخه(غده)، ریشه ژوخه ای(ریشه غده ای)، نیساگ(ریزوم) و سوخ نما می باشند.

گیاهانی مانند سیب زمینی، نعناع، موسیر، پیاز، تره‌فرنگی، پیازچه، گل نرگس، گل لاله و غیره جز گیاهان پیازدار هستند که در ایران، بسیار زیاد کشت می‌ شوند.به عبارت دیگر، این اندام ها حاوی مواد مخصوص رشد می باشند و به نوعی بذر اصلی گیاه محسوب می شوند. اصطلاح پیاز اغلب برای پوشش سایر اندام‌ های ذخیره ‌سازی زیرزمینی مانند بنه ‌ها، غده ‌ها، ریزوم‌ ها و غیره نیز استفاده می‌ شود.

یکی از پر فروش ترین های ازپاچیرا پیاز گیاهان دارویی است که شما می توانید به راحتی آن را خریداری کنید.

در ادامه با انواع پیاز ها آشنا می شوید:

پیازهای پوشش دار

در این نوع پیازها، فلس ‌ها به صورت دوایر متحدالمرکز در اطراف محور رشد و روی طبقه پیاز قرار دارند. در این گیاهان معمولا فلس ‌های بیرونی آنها خشک می شود و وظیفه آن ها حفاظت از قسمت‌ های داخلی پیاز می باشد. از انواع پیازهای پوشش دار می توان به پیاز خوراکی، لاله، نرگس و غیره اشاره کرد.

پیازهای فلس‌دار (Saly bulbs) یا بدون پوشش

 در این نوع پیازها، فلس‌ های پیاز بر روی هم قرار نگرفته است. بلکه به طور جداگانه به قسمت تحتانی پیاز متصل می باشند. این سوخ­ ها دارای فلس­ های گوشتی مثلثی شکلند که کاملا همدیگر را پوشش نمی دهند و به وسیله آنها تکثیر می شوند. نگهداری از این پیازها حساس است. زیرا دائما باید مرطوب باشند و اگر خشک شوند، آسیب می بینند. از انواع پیازهای فلس دار می توان سوسن را نام برد.

پداژه یا پیاز توپر (Corm)

ساقه تغییر شکل یافته است. که تمام قسمت های آن پر می باشد و یک یا چند جوانه روی قسمت های انتهایی دارد. پداژه در واقع بخش متورم پائین یک ساقه است. پداژه دارای دو نوع ریشه، افشان fibrous roots و ریشه گوشتش می باشد. ریشه افشان، از ته پداژه مادری تولید می­ شوند و ریشه­ های بزرگ و گوشتی (Contractile) از انتهای پداژه­ های جدید بیرون می­ آیند. ریشه ­های گوشتی در واکنش به دمای نوسان­ دار و رو به رو شدن برگ­ ها با نور تشکیل می شوند.

عواملی مانند روزهای بلند، دوره رشد طولانی و شب­ های خنک سبب تولید پداژه­ های درشت و در نهایت گل های درشت و با کیفیت بالا می شود. از جمله گیاهانی که توسط پداژه تکثیر می­شوند می­ توان به گلایول، زعفران، فریزیا، گل حسرت و غیره اشاره کرد.

ریزوم (نیساگ)

عبارت است از ساقه ای که زیر زمین یا در نزدیکی سطح زمین، به طور افقی، می روید و دارای گره، برگ های کوچک و جوانه است. گره های ریزوم توانایی تولید ریشه و شاخساره را دارند. تفاوت آن با ریشه در این است که بخش های میان گره در آن، صاف و بدون انشاب می باشد. به عبارت دیگر، ریزوم­ ها ساقه­ های زیرزمینی هستند که به صورت افقی رشد می­ کنند.

اکثر آنها سرعت رشد زیادی دارند و به عنوان گونه تهاجمی رشد می کنند. به عنوان مثال، بامبو توسط ریزوم و رشد می­کند.  اما ریزوم در همه گیاهان مشکل زا نیست. مثلا زنبق گیاهی دارای ریزوم است و به آرامی گسترش پیدا می کند و قابل کنترل می باشد.

خرید پیاز گل

برای خرید پیاز گل مرغوب و سالم، باید پیازهای درشت و بزرگ را انتخاب کرد. زیرا اندوخته غذایی بیشتری دارند و باعث می شوند گیاهان حاصل از آن در مدت زمان کمتری رشد کنند. همچنین از خرید پیاز‌های ترک دار و زخمی باید اجتناب کرد. زیرا احتمال پوسیدگی و بیماری در آن ها زیاد است.

پیمایش به بالا